Angstklachten behandelen in Enschede

Als bang zijn je leven is

Bang zijn zet je op scherp. Er komt iets engs op je af, je staat voor een moeilijke beslissing. Het angst-proces helpt je focussen en maakt je alert.Dat is allemaal ‘bang met een reden’. Het kan ook zo zijn dat je bang bent zónder reden. Evengoed, de angst is er niet minder om en je gaat je er ook naar gedragen: je gaat er dingen voor laten, je gaat zaken uit de weg.Op zo’n moment beheerst de angst je leven. Wie je bent en wat je doet wordt er door bepaald. Je vervreemdt van iedereen, kunt niet makkelijk functioneren op je werk en wat je vroeger vreugde gaf doet dat al lang niet meer. Je vereenzaamt.

Ik help je er vanaf

Er zijn heel veel verschillende angstprofielen. Als eerste bekijk ik dus ook wat voor angst jouw leven beheerst. Daarna vinden we samen de oorzaak van je angst, met welke gebeurtenissen het te maken heeft en wat je kunt doen om die grote last terug te dringen. Dat doen we met behulp van praktische middelen. We vinden patronen – vermijding, overwerken, drinken enzovoorts en doorbreken die.

Wat meer over angsten

Angsten worden ingedeeld in drie categorieën: gegeneraliseerde angststoornis, dwangstoornis en fobie. Ik zal ze kort doorlopen:

  1. Gegeneraliseerde angststoornis
    Het wil eigenlijk zeggen dat je onophoudelijk bezorgd bent zonder dat het écht nodig is. Iedereen piekert wel eens, maar in jouw geval beheerst het je helemaal. Vaak brengt deze stoornis mensen in een isolement en is hulp uit de nabije omgeving erg moeilijk.
  2. Dwang of obsessieve compulsieve stoornis
    Dit zijn angsten die gepaard gaan met dwanggedachten (obsessies) en dwanghandelingen (compulsies). Dwanggedachten zijn negatieve gedachten die je volkomen in beslag nemen. Zo erg dat ze gedrag beïnvloeden. Omdat het allemaal van binnen speelt, is het voor je omgeving nauwelijks te herkennen. Dwanghandelingen zijn bepaalde handelingen die je steeds moet uitvoeren. Bekende vormen zijn smetvrees en wasdrang. Je rituele handelingen bepalen je dag en je hebt daardoor geen aandacht meer voor je werk, je partner of je gezin.
  3. De fobie
    Bij een fobie ben je bang voor ‘iets’ – een ding, een dier of een situatie. Ook al snap je dat je echt niet zo bang hoeft te zijn, je bent het toch. Direct gevolg is dat je dat ding waar je bang voor bent gaat vermijden. En dat kan je leven behoorlijk lastig maken. Bekende fobieën zijn: hoogtevrees, angst voor dieren, vliegangst en angst voor grote of juist kleine ruimtes. Maar er zijn er nog veel meer, en als je denkt dat je een fobie hebt, neem dan even contact met mij op.

Herken je jezelf of heb je een vraag? Bel of mail Petra Hagens van Psycholoog Enschede voor een afspraak.