Depressie therapie bij Psycholoog Enschede

Waar herken je een depressie aan?

Ikzelf spreek liever niet van een depressie maar van neerslachtigheid. We gebruiken die woorden om een collectie gevoelens van lusteloosheid, piekeren en je down voelen te omschrijven.Het is helemaal niet makkelijk om van jezelf te weten of je neerslachtig bent. Je weet natuurlijk wel goed wat je klachten zijn. Maar vergis je niet, die klachten kunnen heel goed ook andere oorzaken hebben, medische én psychologische. Leg het daarom voor aan een psycholoog.

Voorbeeldgevoelens

Er is altijd sprake van een langere periode van neerslachtigheid, leegheid en somberheid. Je bent niet meer geïnteresseerd in dingen waar je normaal gesproken plezier aan beleeft. Er zijn nog meer zaken waar je op kunt letten:

  • je piekert veel,
  • je bent prikkelbaar,
  • je bent moe,
  • je nergens meer toe kunnen zetten,
  • je bent vergeetachtig,
  • je wordt dikker of juist dunner,
  • je hebt (door)slaapproblemen,
  • je hebt last van schuldgevoelens.

Doe een zelftest

Op de site van Psyned kan je een goede zelftest doen. Die geeft een indicatie of je mogelijk last hebt van een depressie. Doe de test nu!

Hulp van een psycholoog

Een psycholoog kan goed helpen bij somberheid en depressieve klachten. Samen kijken we naar de mogelijke oorzaken van je neerslachtigheid. Maar ook geef ik je concrete en praktische om je direct al wat beter te voelen. Gaan bewegen is bijvoorbeeld belangrijk. Loop eens vaker een ommetje en als het even kan: ga vooral sporten!

Oorzaken neerslachtigheid

Een periode van neerslachtigheid kan een heel duidelijke oorzaak hebben: een echtscheiding, het overlijden van een dierbare of het verlies van werk. Maar het kan ook zomaar gebeuren, terwijl je alles prima voor elkaar hebt voel je je toch down. Wat de oorzaak ook is; er over praten helpt. In de therapie halen we de oorzaak naar boven en kijken we samen hoe je hier op een andere, meer vervullende manier mee om kunt gaan.

Herken je jezelf, heb je last van een depressie / neerslachtigheid of heb je vragen? Bel of mail Petra Hagens van Psycholoog Enschede voor een afspraak.