Wat heb ik aan een psycholoog?

Wat psychologen voor je kunnen doen

Een psycholoog kan heel veel dingen voor je betekenen. En elke psycholoog is weer anders en heeft andere ervaringen en behandelvormen die hij of zij toepast in de psychologenpraktijk. Bij mij kan je vooral veel leren over keuzes maken, voor jezelf kiezen wanneer je in moeilijke omstandigheden verkeerd.

Over het algemeen zal een psycholoog, en ook ik, een aantal dingen voor je doen:

A) Allereerst kan je je verhaal kwijt bij de psycholoog, iets wat voor velen al erg prettig is. Vervolgens vertelt de psycholoog je iets over jouw verhaal. Bijvoorbeeld informatie over je klacht, leestips etc. om jezelf te verdiepen. Zo leer je van een relativerende afstandje naar jezelf en je klacht te kijken. Je krijgt inzicht in je gedrag, je gevoel en hoe die gerelateerd zijn.

B) Dan krijg je te horen wat jij er zelf aan kunt doen. Dit is voor een ieder weer anders, want hoe ‘bekend’ je klacht ook is, elk mens blijft uniek. Je hebt jouw eigen vaardigheden en talenten. Sommige dingen liggen je nu eenmaal beter dan andere. We doen dan ook ons best niet alleen je klacht, maar vooral ook jou heel goed te leren kennen.

C) Als we aan de slag gaan, zul je merken dat we je begeleiden; we houden je een spiegel voor, geven je inzicht, helpen je verbanden en patronen te zien en als dat nodig is, te doorbreken. Het echte werk, dat doe jij. Je zult waarschijnlijk verrast zijn van jezelf. Als je zo geleefd wordt door een klacht, verlies je het overzicht in alle dingen die je kunt. Door samen met ons aan het werk te gaan ontdek je die weer. Je kunt het behandeltraject dan ook best zien als een ontdekkingsreis. Aan het einde van de behandeling merk je dat je gegroeid bent. En dat je klachten weg zijn (of dat je er mee kunt leven).

Wat gaan we doen?

Heel veel. Een behandeling is werk. We nemen het roer niet over, we nemen je niets uit handen. Sterker nog, de motivatie en inzet van de cliënt (van jou dus) heeft heel veel invloed op het succes van de behandeling.

Waar moet je op letten?

Je bent hier, nu, op deze website. Dat wil zeggen dat je weet dat je erkent dat je een klacht hebt en inziet dat je hulp nodig hebt. Maar hoe kies je nu eigenlijk een psycholoog?

Drie dingen zijn belangrijk om op te letten:

1. Is de psycholoog aangesloten bij een beroepsvereniging
2. Heeft de psycholoog de benodigde ‘papieren’
3. Past de psycholoog bij jou

Wil je meer weten over psychologen, of heb je een specifieke vraag over jezelf, bel me even voor een afspraak of vul het contactformulier in Psycholoog Enschede – Esther Assink.