Sex en relatieproblemen

Jacquelien van der Veen

Relatietherapie bij Jacquelien van der Veen.

Hoewel ik iedereen graag help, heb ik op het moment onvoldoende ervaring en opleiding in het geven van Relatietherapie. Daarom verwijs ik jullie graag naar mijn collega Jacquelien van der Veen.

De meest kwetsbare taal

Als je vrijt, praat je als partners in de meest kwetsbare taal. Naakt en teer vertel je elkaar de taal van liefde, genot en genegenheid. Die intieme taal spreek je niet alleen als je vrijt, maar ook als je elkaar streelt, omarmt en zoent.
Seks; zo mooi als het kan zijn, zo moeilijk kan het zijn. Zo groot als het genot en de liefde kunnen zijn, zo groot kan de pijn zijn. En omdat het zo’n kwetsbare taal is, kan er gemakkelijk een barst in komen.

Als je elkaar niet meer verstaat

Je cirkelt als het ware om elkaar heen. In een patroon van verwachtingen, teleurstellingen en vaak moeilijk uit te leggen gevoelens. Lichamelijk verkrampen, tegen seks opzien, elkaar fysiek gaan vermijden. Als je elkaar niet meer verstaat in die intieme prachtige taal kan het allemaal heel erg snel achteruit gaan. En ben je samen heel alleen.

Je houdt jezelf voor de gek

Vaak wijten stellen de achteruitgang in hun seksuele leven aan de drukte, de kinderen, de baan. Meestal is dat argument een bliksemafleider, want hoe druk jullie het ook hebben, en hoe moe jullie soms ook kunnen zijn, er is altijd tijd – het is maar net hoe belangrijk jullie het vinden.
Denk maar na, in al die zorgen die jullie maken, voor de kinderen, de baan, jezelf – hoeveel zorg is er nog voor elkaar? En dan wilde hij vaker dan zij, zit zij altijd op zaterdag in haar joggingbroek op de bank, gaat het allemaal toch al moeizaam en dus maken jullie geen tijd.

Praten helpt

Ondertussen spreken jullie fysiek elkaars taal niet meer en zijn vergeten hoe mooi en teder jullie samen kunnen zijn. Niet alleen tussen de lakens wordt het kouder, maar in de hele relatie. En dan lijkt er ineens geen weg meer terug.
Toch is er een weg terug. Dat is geen moeilijke weg, maar wel eentje waar heel wat obstakels opgeruimd moeten worden. Omdat er zoveel onuitgesproken bleef, en omdat seks zo kwetsbaar en persoonlijk is, zijn het stevige gesprekken. En omdat seks een taal van liefde is en niet losstaat van jullie relatie, komen er meestal heel wat andere problemen aan de orde.
Maar zodra jullie in gewone taal elkaar weer gaan verstaan, spreekt ook de liefde weer. Je kunt dan rekening met elkaar houden, je leert je weer naakt uit te spreken, jullie kunnen weer echt voor elkaar zorgen.

Schrik niet

Soms is er veel meer aan de hand. Niet iedereen heeft een vanzelfsprekend en zorgeloos seksueel verleden. Sommige mensen zijn getraumatiseerd, soms zelfs zonder het zich bewust te kunnen herinneren. Misschien kon jouw partner het je nooit vertellen, misschien heb je het zelf wel nooit uit durven spreken. Toch is het nodig om samen die pijn te verkennen en samen een plek te geven.

Wat gaat seksuele therapie voor jullie betekenen?

Ik ga jullie helpen elkaars taal weer te leren spreken. De taal van de liefde, sex en intimiteit. Dat gaan we samen doen, ik geef jullie de middelen om je uit te spreken, help jullie onder woorden te brengen wat onuitgesproken bleef. Samen vinden we waar het mis ging, waar het mis blijft gaan en wat jullie eigenlijk van elkaar verwachten in de liefde. In een korte tijd ruimen we de obstakels op en verdiepen niet alleen jullie fysieke intimiteit maar heel jullie relatie.

Lees meer over relatietherapie of relatieproblemen.

Heb je nog vragen of wil je weten of jouw hulpvraag kan worden ingevuld door relatietherapeut Enschede? Bel voor een afspraak of stuur even een mailtje ter attentie van Petra Hagens.