Rouwverwerking bij Psycholoog Enschede

Rouw een plek geven

Verlies is verschrikkelijk. Door te rouwen geef je actief plaats aan je pijn. Rouwverwerking is een natuurlijk proces en daar heb je meestal geen professionele hulp bij nodig. Maar soms mislukt het rouwen. Je komt er niet uit. Niet met familie en niet met vrienden. Begeleiding van een psycholoog helpt bij dit proces weer op gang krijgen. Je leert omgaan met je rouw, je leert het grote verlies te verwerken.

Wat voor soort verlies?

Bij rouwverwerking denk je onmiddellijk aan het verlies van een dierbare. Maar je kunt ook andere dingen verliezen: je huwelijk, de kans op een kind, kansen en mogelijkheden na een ongeluk. Ook dat verlies verdient een rouwproces en het kan zijn dat je er niet alleen uitkomt.

Verlies is meer dan verdriet

Rouwen is hard werken. Misschien ben je zo uitgeput dat je helemaal niks meer kunt, en er buikpijn en hoofdpijn van hebt. Naast dat intense verdriet kunnen ook andere emoties voorkomen: woede, angst, schuld. En ook sociaal kun je een behoorlijke klap krijgen; je trekt je terug, bent prikkelbaar, of juist bang opnieuw iemand te verliezen.

Aan de slag

Rouwen doe je, of je het wilt of niet. Maar naast passief rouwen, kun je ook actief met rouwen aan de slag, dat proces beslaat de volgende aspecten:

  • het aanvaarden van het verlies
  • het toelaten van de pijn
  • het wennen aan de nieuwe situatie
  • en uiteindelijk ook weer door leren leven

Herken je jezelf of heb je een vraag over rouwverwerking of verliesverwerking in Enschede? Bel of mail Petra Hagens van Psycholoog Enschede voor een afspraak.